Five easy pieces

Milo Rau/CAMPO/IIPM

(c) Phile Deprez
(c) Phile Deprez

Glasheldere reconstructie van de Dutroux-case door de ogen van kinderen, met uitwaaiers over de falende Belgische staat, ons koloniale verleden en het rollenspel dat theater is. Simpelweg geniaal en finaal ontroerend.

Husbands and wives

Toneelgroep Amsterdam/Simon Stone

(c) Jan Versweyveld
(c) Jan Versweyveld

Hilarische, maar tragische vierhoeksverhouding vol rake gedachten en zinnen over (het einde van) relaties. Simon Stone vertaalt filmtechnieken zoals flashback en splitscreen op flitsende wijze naar het theater.

Groupe Diane

Het Nieuwstedelijk

(c) Jimmy Kets
(c) Jimmy Kets

Een ijzingwekkende thriller over extreemlinks verzet en ontspoorde idealen. De dialogen knetteren, de tekst van Stijn Devillé is uiterst ge(s)laagd en de acteurs spelen op leven en dood. De Bende is back!

Recensie.

INUK

Studio Orka

(c) Phile Deprez
(c) Phile Deprez

Omdat Studio Orka de hofleverancier is van hartverwarmend theater. Omdat iedereen geborgenheid wil en geen kind ‘geplaatst’ zou mogen worden. Omdat je door te dromen bergen kan verzetten (of doorkruisen).

Are we not drawn onward to new era

Ontroerend Goed

Ingenieuze parabel over opbouw en vergankelijkheid, op prachtige muziek van William Basinski. Sterk concept waarbij de puzzel pas in reverse past, dankzij de virtuoze uitvoering van de performers.

All genius all idiot

Svalbard Company

Ontdekking op de Edinburgh Fringe. Zweeds gezelschap dat ongepolijste acrobatie mengt met choreografie, in één energieke flow. Rauw, maar vol onvergetelijke beelden. Een mijlpaal voor queer circus.

Kleine zielen

Toneelgroep Amsterdam/Ivo van Hove

(c) Jan Versweyveld
(c) Jan Versweyveld

Beklemmende familiebanden en onderdrukte verlangens: het is vintage Ivo van Hove. Maar Kleine ­zielen is zo poëtisch (die taal van Couperus!) en esthetisch zo subliem dat je twee uur op het puntje van je stoel zit.

Recensie.

Risjaar Drei

Toneelhuis/Olympique Dramatique

(c) Kurt Van der Elst
(c) Kurt Van der Elst

Succulent spelerstheater, met een weergaloze Peter Van den Begin als Risjaar. Stuk met een grote symboolwaarde door het Antwaarps dialect, de link met Ten Oorlog! en als laatste productie van Marc Van Eeghem.

Raphaël

Alexander Vantournhout & Bauke Lievens

(c) Stine Sampers
(c) Stine Sampers

Masochistisch mannenduet met ongelijke wapens: Raphaël als marionet, Alexander als zijn kwelgeest en hoeder. Briljante circuschoreografie die zo zuiver en intens is dat het pijn doet aan de ogen.

A Love Supreme

Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker & Salva Sanchis

(c) Anne Van Aerschot
(c) Anne Van Aerschot

Duizelingwekkende choreografie, waarbij vier fantastische dansers de instrumenten van John Coltranes gelijknamige album belichamen. Opwindend en oogverblindend.

£¥€$

Ontroerend Goed

(c) Michiel Devijver
(c) Michiel Devijver

De economie als game. Ook al wéét je dat de oververhitte beurs zal crashen, toch is de manier waarop Ontroerend Goed dit doet zo vernuftig en subtiel dat die financiële implosie alsnog aankomt als een shock.

Recensie.

Klutserkrakkekilililokatastrof

fABULEUS & Ballet Dommage

(c) Clara Hermans
(c) Clara Hermans

Maxim Storms en Katrien Valckenaers brouwen een gipsy spektakel uit het niets, met als ingrediënten absurde fantasie, muzikale ritmiek en gewaagde publieksinteractie. Spannend en hilarisch jeugdtoneel.

w a t e r w a s w a s s e r

Dounia Mahammed

(c) Tom Callemin
(c) Tom Callemin

Een monoloog vloeibaar als water: de kwikzilveren Dounia Mahammed jongleert met taalmopjes, musicalliedjes en dubbele bodems dat het een lieve lust is en zakt daarbij net niet weg in de maïzena.

Niets

Het Paleis & De Nwe Tijd

(c) Kurt Van der Elst
(c) Kurt Van der Elst

Filosoferen over nihilisme voor tieners. Niets zit vol prikkelende gedachten en gaat vooral in de verstilde momenten recht naar de essentie van het bestaan. Een dekentje van troost, een berg vol betekenis.

Vanish Beach

Hof van Eede

Europese ballingen op Venice Beach: de intellectuele bravoure en muzikale kennis van Wannes Gyselinck geeft het literaire en filosofische theater van de zusjes Van den Eede een stevige politieke upgrade.

Recensie.

Onderworpen

NTGent & Action Zoo Humain

(c) Phile Deprez
(c) Phile Deprez

Geen controversieel anti-islampamflet, wel een ingetogen, integere en emotionele voorstelling over eenzaamheid. Maar ook een erg grappig en cynisch stuk, dat beslist luchtiger is dan het boek van Michel Houellebecq.

Recensie.

HUIS

House Crying Yellow Tears/Suze Milius

(c) Charlotte Van Hassel
(c) Charlotte Van Hassel

Hoe vaak krijg je de kans om écht een ander leven te leiden? Huis is een straf rollenspel waarin je een uur lang vreemd gaat bij een ander gezin. Na afloop blijf je een beetje verweesd en ontheemd achter op de stoep.

Recensie (en radio-recensie).

In the Frontline

Ramy Essan

Krop in de keel op de Fringe: Ramy vertelt het relaas van de revoluties op Tahrir, waar zijn protestsongs de soundtrack van werden, maar waardoor hij later ook moest vluchten. Hyperpersoonlijk documentair theater.

Privacy

Wunderbaum & De Warme Winkel

(c) Dorothea Tuch
(c) Dorothea Tuch

Wine Dierickx en haar lief Ward Weemhoff geven zich letterlijk bloot om het over (het gebrek aan) privacy te hebben. Je voelt je een voyeur bij dit spannende, zeer grappige en slim geconstrueerde duet zonder schaamte.

The Only Way Is Up

CAMPO/Boris Vanseveren & Jonas Vermeulen

(c) Thomas Dhanens
(c) Thomas Dhanens

Twee muzikanten, vier personages en een dozijn elektrorocksongs: The only way is up is een mature opvolger voor Little Tommy. Soulwax meets Boyhood, in deze coming-of-age musical vol levenswijsheden.

Recensie.

De felomstreden kroon van Edward II

Theater Zuidpool

(c) Koen Broos
(c) Koen Broos

Tom Lanoye schreef een wulpse en barokke tekst over de begeerte van koning Edward II; Zuidpool voert die sober en met ingehouden spanning op – een slimme aanpak. Mét uitmuntende acteerprestaties bovendien.

Don Juan

De Schone Compagnie

(c) Yuri van den Hoeven
(c) Yuri van den Hoeven

Ik zie te weinig opera om deze stelling hard te kunnen maken, maar bij Don Juan had ik echt het gevoel dat ik een nieuwe cross-over tussen muziek en theater zag. Een frivole en frisse Don Juan, van een beloftevolle compagnie.

Apollon Musagète

CAMPO/Florentina Holzinger

(c) Radovan Dranga
(c) Radovan Dranga

Sexy lichamen die zich de vernieling in helpen, een militant trainingskamp voor schoonspringsters, heilige symmetrie naast scabreuze plasmomenten: de clash der stijlen wérkt. In de hemel eten ze stront met zilveren lepels.

Recensie.

Zeitigung

Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker, Louis Nam Le Van Ho & Alain Franco

(c) Anne Van Aerschot
(c) Anne Van Aerschot

Improvisatie en compositie gaan een geslaagd huwelijk aan in deze remake van Zeitung, gedanst door een zeer getalenteerde nieuwe generatie Rosas-dansers (zie ook A Love Supreme).

Superleuk, maar voortaan zonder mij

Wunderbaum

(c) Karin Jonkers
(c) Karin Jonkers

Wunderbaum laat ons lachen om al die weirde cruisepassagiers, om daarna ons misplaatste medelijden te ontmaskeren. Tegelijk geven ze kritiek op het massaentertainment en de uitbuiting die welig tieren op cruiseschepen.

Interviewartikel.

Mining Stories

Hannes Dereere & Silke Huysmans

(c) Tom Callemin
(c) Tom Callemin

Terug naar de roots-verhaal en ecologisch drama in één. Mining Stories getuigt ook van een grote vormbeheersing: het documentaire audiotheater laat meer ruimte voor fantasie dan de alomtegenwoordige videoschermen.

Bombastische liefdesverklaring

Julie Cafmeyer

Julie Cafmeyer geeft een schaamteloos inzicht in haar liefdesissues, maar blijft toch weg van het goedkope exhibitionisme. Eens de interactie op gang komt, deelt het publiek gretig eigen inzichten en liefdeservaringen. Straf.

EVOL

Claire Croizé/ECCE

(c) Herman Sorgeloos
(c) Herman Sorgeloos

Poëtische dansvoorstelling tussen de planten, in een prachtig lichtontwerp en vol parels van David Bowie in bijzondere uitvoeringen. Dans om bij weg te dromen.

KID

BOG, Het Paleis & Het Zuidelijk Toneel

(c) An-sofie Kesteleyn
(c) An-sofie Kesteleyn

BOG’s eerste familievoorstelling over ‘die vreemde volwassenen’ is een voltreffer. Kid is speels en stout, gelaagd en fris, interactief en intelligent. Een spiegel voor de ouders, een aha-erlebnis voor de kinderen.

Recensie.

Bare

Musicalcompagnie Mithe

(c) Wouter Devos
(c) Wouter Devos

Kleinschalige kwaliteitsmusical over een onmogelijke jongensliefde op een katholiek internaat, uitgevoerd met grote intensiteit en hartstocht. Amateurs van professioneel niveau!

%d bloggers liken dit: