Het theater is in quarantaine: wat nu? Online duiken er veel creatieve initiatieven op – van de Leesclub tot Zoomtheater en het NITE hotel. Onze podcasters Simon, Xandry, Jonathan en Matthias testen het uit.

Daarnaast vertellen theaterlieden Sietse Remmers, Nele Vereecken, Koen De Sutter en Bram Geldhof hoe zij deze bijzondere tijd beleven, terwijl Wouter Hillaert de vaak precaire positie van kunstenaars belicht.

Anderhalf uur luisterplezier in deze blijf in uw pod-cast!

Te beluisteren via SoundcloudSpotifyApple PodcastsStitcher en Castbox!

Van en met: Simon Bellens, Matthias Corneillie, Xandry van den Besselaar en Jonathan van der Horst.

“Het is belangrijk om mild te zijn naar mezelf en elkaar. Dat we niet verwachten dat we even productief zijn als in normale tijden, wat we nu toch een beetje lijken te doen. Dat we dit moeten zien als een kans en we juist nu op ons aller productiefst moeten zijn. Maar ik denk dat we daarmee een beetje voorbij gaan aan de stress die deze hele situatie geeft… Dat je de angst hebt om besmet te raken, of gewoon simpel weg dat je mensen niet kan zien, niet kan vastpakken, dat je leefwereld letterlijk veel kleiner is geworden, dat je alleen nog maar thuis werkt, dat je geen scheiding meer hebt tussen je privé en je werkleven. Ik heb in de eerste week ook geroepen dat Shakespeare ‘King Lear’ schreef in quarantaine. Dat is mooi en inspirerend, maar misschien moeten we dat niet als de standaard zien. Het is al heel knap als we nu gewoon overleven.” 
Sietse Remmers, theatermaker

“Waar de crisis je vooral mee confronteert, is dat de werkomstandigheden van kunstenaars te weinig beschermd zijn om iedereen een waardig inkomen te garanderen. Er zijn heel veel uitdagingen waar de cultuursector nog iets langer over kan nadenken dan de rest van de samenleving, omdat die weer aan het werk moet. Daar moeten we ten volle gebruik van maken om tegen het einde van de crisis met goede voorstellen te komen.”
Wouter Hillaert, criticus

“In het decor van mijn voorstelling ‘angel’, waar we aan repeteerden toen corona kwam, hangt een frigo in de lucht. Ik zit er altijd maar aan te denken, die frigo hangt daar nu al twee maanden in de lucht. Alles was opgesteld. Dat is zo frustrerend. Ik moet dringend contact opnemen met het theater, maar ik kan dat niet. Dat is te pijnlijk.”
Nele Vereecken, theatermaker

“De kern of het hart van het theater is toch de samenscholing met het publiek. Dat is de magie van theater. Ik ben altijd een theaterbeest geweest, die geluisterd heeft naar de adem van het publiek. Voor mij is het publiek de hoofdrolspeler van de theatervoorstelling.”
Koen De Sutter, acteur en regisseur 

“Ik kom rond van spaargeld. Dat lukt nu nog. Maar ik weet niet hoe lang nog. Ik ben op zoek naar ander werk. In de bouw, of…”
Bram Geldhof, theatertechnicus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: