Hopelijk bracht het voorbije jaar voor jou veel geluk, creativiteit en rust – ondanks het verdomde coronavirus, dat het theater maanden verlamde.
Virus of niet: bij De Zendelingen zaten we niet stil. In volle lockdown draaiden we onze eerste tv-reeks over dans en in de zomermaanden volgden we de revival van Ten Oorlog in ons podcastdebuut.
Speciaal voor u presenteren we hier de 7 projecten die ons jaar kleurden, omdat ze tonen hoe wervelend theater en dans kunnen zijn en welke impact ze hebben op publiek én de (jonge) performers.
Veel plezier ermee, fijne feesten en tot in 2022!
Team Zendelingen
#1 Dansmakers van morgen
Wie zijn de choreografen waren we de komende tijd van zullen horen?
Met die vraag trokken Zoë Demoustier (zelf een jonge en talentvolle dansmaker), regisseur Filip Tielens en videast Alex Pistorius dit voorjaar langs repetitiestudio’s in Vlaanderen en Brussel.
Het resultaat is de negendelige reeks Dansmakers van morgen, die een prachtig beeld geeft van de huidige variëteit aan dansstijlen en -makers, van house dance (Zach Swagga) tot hardcore (Lisa Vereertbruggen) en hiphop meets hedendaags (Lucas Katangila).
De reeks, die te zien was op tv-zender Podium 19 en VRT NU en waarvoor we samenwerkten met Dag van de Dans, is onze grootste productie tot nu.
#2 Ten Oorlog podcast
Waarom was Ten Oorlog zo legendarisch? En is het dat nog steeds?
In onze vijfdelige podcastreeks bezoekt audiomaker Anke Van Meer de repetities van het jonge collectief Camping Sunset én de hoofdrolspelers van de originele, legendarische theatermarathon uit 1997.
Wat was de impact van Ten Oorlog op de toen piepjonge Kyoko Scholiers? Hoe creëerde Tom Lanoye zijn monument van taal? Waarom verliep volgens Luk Perceval het creatieproces zo tumultueus? Hoe kroop Wim Opbrouck in de huid van Richaar Deuxième? En last out not least: wat vonden de acteurs van de Blauwe Maandag Compagnie van de revival van Ten Oorlog?
Nog steeds te beluisteren via Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts.
#3 Kroongetuigen
Wat is de band van Vlaamse artiesten met Nederland?
In het kader van 40 jaar de Brakke Grond presenteren we tot mei 2022 een serie portretten van bekende kunstenaars die een persoonlijke relatie hebben met het Vlaams Cultuurhuis in hartje Amsterdam.
Met hen hebben videast Alex Pistorius en een wisselend team interviewers van De Zendelingen het over de verschillen tussen Vlaams en Nederlands publiek, doorbreken in Nederland en de kloof die lijkt gegroeid te zijn tussen het theater in beide gemeenschappen.
Lees hier tekstinterviews met BOG. en met muzikant Bert Dockx, of bekijk+lees hier de interviews met Miet Warlop en Ontroerend Goed.
#4 Teenage Songbook of Love and Sex
Hoe denken jongeren over liefde, seks en relaties?
En als ze erover zouden zingen, hoe klinken die nummers dan? Alex Pistorius en Filip Tielens volgden de repetities van Teenage Songbook of Love and Sex op NEXT Festival in Kortrijk en spraken er met Yuko, Titouan en Léonie over verlangen naar een grote liefde, casual sex en aseksualiteit.
#5 TheaterTinder
Zal Lotte Lola een date vinden om mee te gaan naar NEXT Festival?
Na Deinze vervolgen Lotte Lola Vermeer en videast Emmanuel van der Beek hun zoektocht naar een theaterdate in Kortrijk. Vinden ze iemand om hen te vergezellen naar KillJoy Quiz van Luanda Casella? En wat zal die persoon dan vinden van deze pittige denkoefening vermomd als televisiequiz?
#6 Polyfonie bij de bakker
Wat doet gregoriaanse en polyfone muziek met een publiek?
Het Psallentes-ensemble zong drie zaterdagen lang in de (lege) Leuvense bakkerij De Broodenier. Voor deze intieme concerten kon het publiek kiezen uit een lijst nummers, gekruid met geuren, smaken en beelden.
Emmanuel van der Beek en Filip Tielens polsten bij de bezoekers welke emoties en associaties de prachtige oude muziek bij hen oproepen.
#7 De Biechtstoel
‘Ik ga na het zien van dit stuk nog eens goed nadenken over mijn relatie.’
Veel eerlijke, onverbloemde reacties over liefde, ziekte en dood in de laatste Biechtstoel van 2021, over Geen Kersentuin van Compagnie Cecilia in CC Sint-Niklaas.
Team Biechtstoel bestaat onder meer uit vragenstellers Simon Bellens, Niels Nijs, Mia Vaerman en Eva Vanderstricht; biechtbegeleiders Hannah Lyssens en Marrigje Spoelstra; tekenaars Eva Vaes, Judith Mertens, Saar Vandenheede, Jannes De Schrijver en Younes van den Broeck; monteurs Eva Vanderstricht en Matthias Corneillie en publisher Filip Tielens.