Hoe ontrafel je een voorstelling tot de kern? Hoe vorm je een opinie over theater, dans of circus? Wat moet er allemaal in een recensie? En met welke digital storytelling-tools kan je nog je mening kwijt? Je leert het allemaal in ons workshopaanbod!

Omdat workshops en parcours zo specifiek zijn, contacteert u ons best via info@zendelingen.be met uw concrete vraag. Wij proberen dan een traject op maat uit te werken, gebaseerd op (een combinatie) van deze onderdelen.

Hoe kijk je naar theater?

Een interactieve sessie van 1,5 tot 3 uur die tools en tips aanreikt om naar een voorstelling te kijken en die te analyseren. Uit welke bouwstenen bestaat een theaterstuk of dansvoorstelling? Welke subjectieve factoren spelen mee bij een oordeel? Wat is dramaturgie? En hoe vorm je een gefundeerde mening? Geschikt voor 6 tot 30 deelnemers.

Leer biechten of zelf vragen stellen/monteren

Aanvullend op de workshop ‘Hoe kijk je naar theater?’ of losstaand kunnen we een sessie rond De Biechtstoel uitgewerkt worden. Zo kan een Zendeling jouw deelnemers individueel uitvragen over de voorstelling die ze net zagen. Of we leren jouw groep hoe je een mening vormt en hoe ze zélf elkaar interviewen kunnen interviewen over hun theateropinies in De Biechtstoel. Ook mogelijk: we leren hoe je audiogesprekken monteert en maken zo zelf een kleine/lange montage van de Biechtstoelconversaties.

Pen een recensie die zo in de krant kan…

Wat vind jij van een voorstelling? Hoe structureer je die mening en maak je die inzichtelijk voor een lezerspubliek? Welke bouwstenen moeten er in een recensie? Hoe ontleed je een stuk tot de kern? Hoe formuleer je je eigen oordeel?  En welke tips en tricks zijn om helder, toegankelijk en zwierig te schrijven? We komen er samen achter in een workshop of langer traject rond recensies schrijven.

… of geef je mening met digital storytelling

Er zijn veel meer mogelijkheden dan enkel een geschreven recensie. Wist je dat je ook met een interactieve tijdlijn of storymap, via podcasts of met (live) video jouw mening over een theaterstuk kan communiceren? Op basis van de voorstelling(en) die jij gaat kijken, bedenken wij de meest gepaste vorm. 

Brein breken over dans of circus: het kan!

Bij toneelstukken hebben we vaak een houvast in de vorm van tekst of verhaal. Maar hoe kijk je naar dans of circus, twee kunstvormen die het meestal van non-verbale communicatie moeten hebben? Welke stromingen zijn er en hoe proberen artiesten hun discipline te vernieuwen? Van een introductie tot het kijken naar hedendaagse dans of vier dagen diepgaand reflecteren over circus (zoals op het festival Theater op de Markt): ook hier hebben De Zendelingen ervaring in. 

Zendeling Filip ontwikkelde de workshop ‘Hoe kijk ik naar theater?’ op vraag van het Kaaitheater. Nadien gaf hij deze ook bij Schouwburg Kortrijk en drie opeenvolgende jaren tijdens de TeeNEXTers week in Le Grand Bleu in Rijsel, waar 50 Europese jongeren uit 6 landen ondergedompeld worden in het NEXT-festival. De andere workshops kunnen los aangevraagd worden, of volgend op een sessie ‘Hoe kijk ik naar theater?’.

Plaats een reactie